Juhannus Pietarissa

Juhannuksena Pietarissa juhlittiin Viktor Tsoin syntymäpäivä.

Mikä on Viktor Tsoin musiikin merkitys venäläisille?Что значит музыка Цоя для россиян?

Позади Гостиного Двора открыт бар Фолкс. Ведущий раздаёт листки с текстом. Tavaratalo Gostinyi dvorin taakse avatussa Folksissa järjestäjä jakoi lappuja.

С глазами прикованными к бумаге двадцатилетняя моложежь распевает песню, ставшую символом перестройки. Silmät tiiviisti paperin sanoissa parikymppiset nuoret lauloivat perestroikan kuvastimeksi tulkittua biisiä:

”Sydämet vaativat muutosta Перемен! – требуют наши сердца

Kkatse vaatii muutosta . Перемен! – требуют наши глаза

Naurussa / kyynelissä / suonten sykkeessä / muutos!” В нашем смехе и в наших слезах, и в пульсации вен:”Перемен!»

В музыке Кино нет открытой политической заявки, нет попытки растанцевать аудиторию. Ei avointa poliittista julistusta, ei yritystä tanssittaa yleisöä.

Есть только голос Цоя в хрипе плохой записи. Голос, который рубит мир на куски. Vain Tsoin ääni, joka rahisee huonojen äänitteiden takia ja viiltelee maailmaa palasiksi.

Samaan aikaan … А в это время…

По словам президента России Дмитрия Медведева на экономическом форуме в Санкт-Петербурге: ”Jos kaikki alkaa toimia ja liikkua vasta kun Kremlistä on tullut signaali, «Если все начинает работать или движется по сигналу из Кремля, tiedän tämän omasta kokemuksesta  значит, система нежизнеспособна, järjestelmä on elinkelvoton ja её нужно подстраивать под конкретного человека » ja sen pitää [aina] sopeutua johonkin yhteen ihmiseen».

Tuli mieleen lapsuudesta tuttu Vladimir Majakovskin runo: Kuten tunnettua, maailma alkaa Kremlista. ”Начинается земля, как известно, от Кремля”.

Venäjän heiluri

Venäjän historia voi kuvata aaltomaisella liikkeellä vallan keskittymisestä yhteen paikkaan ja vallan hajottamisesta eri alueiden kesken. Vallan keskittäminen Venäjällä Moskovaan loi mahtivaltion, kun taas vallan hajottaminen toi kaaoksen ja epävarmuuden. Heilurin ääripisteiden välillä elämä tuntui monesta pysähtyneeltä. Juuri silloin alkoi tapahtua taas.

Vallan keskittyminen alkoi varjagien (Sverige vrt. варяги)  ryöstöretkistä. Venäjän vesiteitä pitkin he pääsivät etelään myymään Venäjän alueelta otettu ryöstösaalista ja orjia Konstantinopoliin.

Venäjän etelän puolella ensimmäiseksi Venäjän keskukseksi tuli Dneprin rannalla kasvanut Kiova. Nyky-Ukrainan pääkaupunki oli Venäjän etelärajalla (край vrt. suom. raja; у края = rajalla). Vesireitin pohjoispuolella valta oli Novgorodin ja Pihkovan ruhtinailla. Kaupunkivaltiot kilpailivat verisesti vallasta keskenään.

Niiden yhdistäminen yhdeksi valtioksi alkoi toden teolla ruhtinattaren Olgan aikana. Hänen johdolla ensimmäinen Venäjä syntyi 800-luvulla Novgorodin ja Kiovan ympärille, tärkeimpien vesireittien läheisyyteen. Olga jakoi maan veropiireihin, joille määrättiin säännöllinen veromäärä. Viisas nainen kääntyi myös kristinuskoon ja edisti slaavien käännyttämistä, koska se auttoi häntä maan yhdistämisessä.

Vallan keskittäminen ja maan eri alueiden yhdistäminen

Olga jakoi maan kolmen poikansa kesken siten, että vanhin poika sai Kiovan ja nuorin poika Vladimir sai Novgorodin. Venäjän keskittyminen jatkoi Vladimirin kuoltua, kun hänen poikansa Jaroslav löi veljensä valtakamppailuissa ja otti hallintaansa Kiovan. Jaroslav yhtenäisti lainsäädännön ja teki Venäjästä suurvallan.

Vallan hajottaminen ja valtion hajoaminen

Hänen kuolemansa jälkeen Venäjä hajosi. Silloinen perimysjärjestys johti taisteluihin eri sukuhaarojen kesken.

Kun ristiretkeläiset ryöstivät Konstantinopolin 1200-luvulla, kauppa taantui, ja sitä seurannut taloudellinen lama teki heikentyneestä Venäjästä helpon saalin mongoleille. V. 1240 mongolit valtasivat Venäjän Novgorodia lukuun ottamatta. Sen ruhtinas Aleksanteri Nevskin neuvotteli Tsingis-kaanin kanssa sopimuksen, jolla Novgorod maksoi vuotuista veroa Kultaiselle Ordalle. Myöhemmin veronkanto koko valloitetulta Venäjältä siirtyi Moskovaan. Vastapalveluna tataarit auttavat Moskovan haltijat kukistamaan heidän kanssa vallasta kilpailevat ruhtinaskunnat.

Moskovan ruhtinaskunta vahvisti asemiaan ja kasvatti alueitaan taistelemalla vuoroin tataareja vastaan ja vuoroin heidän rinnallaan. Moskovan hallitsijat alkoivat käyttää itsestään nimitystä ”koko Venäjän hallitsija”. Iivana III aikana syntyi ajatus kaikkien alueiden takaisin valloittamisesta ja yhdistämisestä.

Kun moskovalaiset pääsivät itse keräämään verot Kultaiselle Ordalle, osa varoista jäi heidän taskuihinsa. Lopuksi Iivana III sai riittävästi voiman mongolien lopulliseksi kukistamiseksi. Venäläisille jäikin mongolien ajasta keskitetyn hallinnon perintö ja hallinto on keskittynyt Moskovaan.

Moskovasta tuli Venäjää yhdistävän voiman symboli. Kun Moskovan ote alueista heikentyi, vahvasta Venäjästä tuli heikko saalis ulkopuolisille valloittajille ja maa oli hajoamisen parralla. Näiden ns. sekasorron aikakausina Venäjällä käytiin ankaraa taistelua vallasta.

Sekasorron aika venäjäksi on smutnoje vremja ( vert. suom. muta, mutainen vesi = мутная вода, hämmentää = смутить / смущать). Viime vuosisadalla Venäjä oli hajonnut kahdesti: kansallissodan aikana ja perestroikan aikana.

Eikä ihme että venäläiset kavahtavat näitä epävarmoja aikoja. Vaikka toisaalta vapaus hurmaa! Siksikö slmät tiiviisti paperin sanoissa parikymppiset nuoret lauloivat perestroikan kuvastimeksi tulkittua biisiä: ”Sydämet vaativat muutosta?  Перемен! – требуют наши сердца…

Koulussa oli puhuttu siitä, kuinka jokainen hetki muuttuu historiaksi heti, kun se on ohi. Kun historia on ehtinyt kertyä, kaikki tilanteet eivät enää tule yllätyksinä vastaan. Venäjän historia on kokemuspinta, johon uudet tilanteet kannata peilata. Kun uudet käänteet suhteutetaan entisiin, mittakaava asettuu kohdalleen ja ymmärtää vähän paremmin asioiden samankaltaisuuden.