Puheharjoittelu

astul

Puheharjoittelu kaksikielisen dialogin pohjalta on vastakohta kontekstista irrotettujen lauseiden kääntämisen harjoittelulle.

Kääntäminen opettaa vain kääntämistä

Perinteisessä kieliharjoittelussa kääntämisen merkitys usein ylikorostuu. Lauseita käännetään suomesta venäjään, tai päinvastoin. Kun vuoro kiertää luokassa, kaikki yrittivät laskea etukäteen mikä lause itselle on tulossa käännettäväksi.

Puheharjoittelun avulla opittu kertautuu ja oma edistyminen konkretisoituu

Kaikki puheharjoitus on eriyttävää harjoittelua eli jokainen voi toimia juuri omalla tasollaan.  Siksi opettaja ei välttämättä korjaa ääneen oppilaan jokaista virhettä.

Miten puheharjoittelu etenee?   

Puheharjoittelu sisältää kysymyksiä ja vastauksia sekä kotitehtävän sisällön kertaamista. Puheharjoittelussa harjoitellaan sekä kieliainesta että itse puhumisprosessia ja sen sujuvuutta (ja samalla myös kuullunymmärtämistä).

Roolipelien kautta dialogien sanastoa sovelletaan eri puhetilanteisiin

Kun sinä puhut, kaverisi kuuntelee ja sitten päinvastoin. Sekä puhuminen että kuullunymmärtäminen saavat koko ajan lisää harjoitusta.

Jokainen lause, jonka puhut, harjoittaa lauseenmuodostustaitoa ja vie sitä aina vain lähemmäksi automaation tasoa tilaan, jossa kieltä voi tuottaa vapaasti, eikä kielioppi enää pyöri koko ajan päällimmäisenä mielessä.

Jos mietit mikä kappaleessa mahtaa olla niin sanottua tärkeää kieliainesta, vastaus on yksinkertainen: sinulle tärkeää kieliainesta on kaikki se, mitä et pysty toistamaan ääneen oikein normaalilla puhenopeudella katsomatta tekstiin.

Puheharjoittelun tehtävä on sujuvoittaa sanat puheeksi

Harjoittelun jälkeen käytössäsi on sopiva määrä valmiita puhemalleja, joihin jatkossa vain sijoitat uuden sanan tai rakenteen.

Puheharjoittelua opettajan kanssa myös Skypen välityksellä 

Suullisen harjoittelun jälkeen voit keskustella opettajan siitä missä onnistuit ja mitä tulisi kehittää. Onnistumisen tunne on tärkein tekijä, joka saa ihmisen puhumaan vierasta kieltä koko ajan enemmän virheitä pelkäämättä.

Kuuntele dialogi:

Pitääkö juhlaan kutsua myös esimies? Hänestähän riippuu urakehitys ja paljon muutakin. Juhlat siis pidetään silloin kun tälle vieraalle parhaiten sopii.