Sanapainon hallinta

Здóрово vai здорóво?

Muista kielistä poiketen venäjässä sanapaino liikkuu usein saman sanan sisällä tavusta toiseen luoden uusia merkityksiä.

Terve, Oleg! – Здоро́во, Микко!

Saitko liput? – Я достал билеты!

Tämä on mahtavaa!  – Да, это здо́рово!

Kun vertailet kurssidialogin tekstiä sen ääniraitaan, huomaat usein että tunnistat tekstistä tutun sanan muttet aina kuultunakaan. Syynä on se, että painolliset vokaalit äännetään sellaisina kuin ne kirjoitetaan, kun painottamat taas muuttavat äänneasuaan.

Painoa ei tekstissä kuitenkaan merkitä, koska venäläiset ovat itse sisäistäneet sanapainon paikan pitkään ennen kun oppivat kirjoittamaan.

Ero painollisen ja painottoman vokaalin välillä on tärkeä

Как-ставить-ударение-в-словах

Venäläiselle ero painollisen ja painottoman vokaalin välillä on yhtä tärkeä kuin suomalaiselle ero yhden vokaalin ja kaksoisvokaalin välillä, esimerkiksi tuli – tuuli.

Tämän takia kurssilla opettelet koko ajan uusia sanoja ja myös niiden ääntämyksen, jotta saadaan sujuvuutta kuunteluun.

Kun venäläinen ystäväsi kehuu sinun ääntämistäsi ”harašoo” –sanalla, hän tarkoittaa että olet oppinut ääntämään painolliset vokaalit hyvin. Sanan хорошó (horošo) hän lausui suunnilleen ”harašoo”, jossa kaksi painotonta o:ta kuulostivat lähinnä a:lta.  Sen sijaan painollisen o-vokaalin хорошó -sanan lopussa hän äänsi muita pidempänä.

Siksi Путин (Putin) -nimissä äännät u-vokaalin pitkänä, koska tavu on painollinen ja painon tuntomerkki venäjässä on vokaalin kesto. Pitkän vokaalin ääntäminen saattaa suomalaiselle alussa aiheuttaa seuraavan konsonantin pidentymistä, esimerkiksi pitkän vokaalin jälkeisen t:n lausumisen kaksois­konsonanttina: ”Puuttin”.

Tarvittaessa toista sama sana vähän eri tavoin ymmärtämisen helpottamiseksi

Vinkki: jo pelkästään kohteliaisuussyistä opittele etukäteen puhuttelemaan venäläistä vierasta mahdollisimman oikein lausutulla nimellä!

Kuuntele dialogi:

Venäläiset ovat tunneihmisiä. Ihminen rakastaa aina, mutta rakkauden objekti saattaa vaihtua. Siksi venäläinen perhe-elämä on täynnä draamaa ja yllätyksiä.